14 maart = Pi-dag

  • Geplaatst op
  • Door Tim
  • Geplaatst in Divers
14 maart = Pi-dag

14 maart... vandaag is Pi-dag! Het blijft een mysterieus getal maar wel een handig getal, ook in de wereld van knikkers en knikkerbanen...

Pi-dag?

Ja hoor, 14 maart wordt internationaal het getal π of Pi gevierd. Deze datum is niet zomaar lukraak gekozen: deze datum is gekozen omdat, in de Angelsaksische datumnotatie, 14 maart geschreven wordt als 3.14: de driecijferige afronding voor het oneindige getal Pi. 
Geen paniek, je hebt niets gemist als je nog nooit van Pi-dag had gehoord. Deze dag wordt vooral op Amerikaanse scholen en universiteiten gevierd. Vieren doen ze met taart (pie, heb je hem?) of met pi-zza, al dan niet in de vorm van het Pi-teken.

 

Knikkers en Pi

Ook in de knikkerwereld wordt het getal Pi regelmatig gebruikt: Pi is een belangrijk getal voor het berekenen van de omtrek van alles wat rond is... zoals knikkers dus.
De omtrek van een rond object is gelijk aan 3,1415926... keer zijn diameter. Een knikker van 16mm, de klassieke speelknikker, heeft dus een diameter van 5,027cm (3,1415926 x 1,6). Op deze manier kan je precies gaan berekenen hoeveel keer een knikker om zijn as draait over een bepaalde afstand.
Bijvoorbeeld: Op een knikkerbaan van 1 meter lang draait een knikker 19,89 keer om zijn as.

Een berekening als deze wordt toegepast bij precisieprojecten in de wetenschap of voor het bouwen van heel precieze kettingreacties.

 

Volume berekenen

Ook handig, en één van de meest gestelde vragen, is dat je met het getal Pi het volume van een vaas kan berekenen. Om op die manier te gaan berekenen hoeveel knikkers in een vaas kunnen.

Om de inhoud van een ronde vaas met rechte rand te berekenen ga je als volgt te werk:

  • Meet de hoogte en de diameter in centimeter.
  • Maak nu volgende berekening:
    Pi(π = 3,1416) x diameter x diameter x hoogte
    Het getal dat je nu bekomt is het volume in kubieke centimeter. Door dit getal te delen door 1000 bereken je het volume in liter.

Aan de hand van de tabel op deze pagina kan je dan precies bepalen hoeveel knikkers je nodig hebt. In de tabel staat van elke maat vermeld hoeveel knikkers in een liter passen.

 

Heb je nog vragen over het volume of het aantal knikkers dat je nodig hebt? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Dat kan door een mailtje te sturen naar [email protected].

Wil je meer weten over het getal Pi, dan kan je terecht op deze Wikipedia-pagina: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pi_(wiskunde) 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »