Advent vieren met De Knikkerprins: 3 leuke Kerst-diy's met knikkers!

Advent vieren met De Knikkerprins: 3 leuke Kerst-diy's met knikkers!

Ik weet niet hoe het er bij jou aan toe gaat… Hier ben ik van zodra het november is druk in de weer. Van kerstverlichting bovenhalen tot versieringen ophangen. Wanneer de dagen inkorten en het steeds kouder wordt, wil ik er alles aan doen om van mijn huis een gezellig nest te maken.

Vanaf welk moment mag je nu eigenlijk écht je kerstboom opzetten?... Meningen verschillen! Ik moet alleszins weerstaan aan de drang om die al in de herfst op te zetten.

Ik vond de tussenoplossing: elk jaar knutsel ik mijn eigen kerstversieringen. Het brengt me alvast vroeg in de kerststemming! Uren plezier gewijd aan het voorbereiden van een van mijn favoriete periodes van het jaar.

Hieronder deel ik graag mijn ontdekkingen met jullie! Lees je stap voor stap hoe je  een originele adventskrans of spiraal maakt met… raad eens? Knikkers natuurlijk! De drie methoden om je eigen adventskrans te maken hebben één groot, gemeenschappelijk voordeel: alles wat je nodig hebt, ligt hoogstwaarschijnlijk gewoon in je kasten.

Haal je creatieve zelf boven en ga aan de slag met traditioneel zoutdeeg, zelfhardende klei en -voor de zoetekauwen- een heerlijk eetbare deeg! Volg stap voor stap de instructies op en steek deze 3 originele adventskransen met knikkers helemaal zelf in elkaar!

 

Maar eerst even dit: wanneer begint de Advent precies? 
De adventsperiode begint op de vierde zondag voor Kerstmis, dus even goed tellen!
In 2021 is dat op zondag 28 november. Begin dus meteen aan jouw zelfgemaakte adventskransen!

 

 

1. Maak je eigen knikker adventskrans uit zoutdeeg

Deze zaken zal je nodig hebben:

- Aluminiumfolie

- Een kop bloem

- Een halve kop zout

- Een halve kop water

 

Om je mengeling te doen slagen, zijn de verhoudingen van belang. Verdubbel, verdrievoudig, verviervoudig gerust naar wens!

- Een deegroller

- Een kom

- Knikkers!

 

Zo maak je stap voor stap jouw zoutdeeg adventskrans!

Stap 1: Vorm de basis voor je zoutdeeg

Begin met wat aluminiumfolie te verfrommelen en vorm een krans.

 

Stap 2: Maak je zoutdeeg

Meng de bloem en het zout en voeg geleidelijk aan het water toe aan het mengsel. Kneed goed met je vingers tot je een gladde deeg bekomt. Als het te plakkerig is, voeg dan meer bloem toe. Als het te kruimelig is, voeg je een beetje water toe. Het deeg mag niet aan je vingers blijven kleven.

Tip: je kan zoutdeeg tot een week in de koelkast bewaren in een goed afgesloten doos.

Is je deeg goed gelukt? Blijft het niet aan je vingers kleven?
Rol het dan uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 1 cm.

Psstt… Wil je liever jouw adventskrans meteen een aangename kleur en geur geven?
Kijk bij stap 4 hoe je dit kan doen tijdens het kneden van het zoutdeeg!

 

Stap 3: Inpakken en versieren van je adventskrans

Maak je krans door repen zoutdeeg uit te snijden en deze rond je aluminium vorm te draaien. Bedek een bakplaat met een vel aluminiumfolie en leg je krans daarop.

Nu is het tijd om jouw adventskrans te versieren. Zorg ervoor dat je er, nadat de krans afgebakken is, ook knikkers in kunt leggen!

Hiervoor vorm je eerst kleine balletjes van het zoutdeeg die je dan voorzichtig plat duwt. Druk nu een knikker in het midden van dat schijfje om de plaats voor de knikkers in de adventskrans te markeren.

Je kan er ook voor kiezen om verschillende vormen te gebruiken om je knikkers in te laten rusten. Een van mijn favorieten is de ster: druk een balletje deeg plat, snijd er een stervorm uit - of een andere vorm die je leuk vindt natuurlijk - en markeer de plaats van de knikker door er zachtjes een in te duwen.

Geef de uitgesneden vormen een plaats op jouw adventskrans! Om ze aan elkaar of aan de krans te plakken, gebruik je simpelweg een beetje water.

 

Stap 4: Bakken en verven

Wil je jouw adventskrans lang bewaren? Bak deze dan 2 uur af in een oven op maximaal 120°C. Laat je zoutdeegkrans nu eerst afkoelen.

Je adventskrans pimpen in jouw lievelingskleur? Kies best acrylverf voor op zoutdeeg! Zoutdeeg "drinkt" namelijk veel, dus je mag gerust een dikke laag aanbrengen of er twee over elkaar leggen! Een tweede laag versterkt trouwens ook de kleur. Je kan ook details uitwerken, maar dan wacht je best af tot de eerste verflaag helemaal droog is.

Geen fan van verf? Liever een kerstachtige kleur of geur geven aan jouw zoutdeeg?
Mijn persoonlijke voorkeur is om het deeg voor het bakken te parfumeren en kleuren met kleurrijke poeders. Denk bijvoorbeeld aan chilipeper, saffraan, kerrie, kaneel of zelfs cacao. Voeg dit toe aan je mengsels voor het uit te rollen!

 

Wat je ook kan doen? Speel met geuren door een paar druppels kokosnoot, kaneel of gember etherische olie te gebruiken! Heerlijke geur gegarandeerd!

Zie zo, met dit pronkstuk ben je helemaal klaar om indruk te maken op de echte kerstfanaten in jouw vriendenkring!

 

 

2. Maak je eigen knikker adventsspiraal met zelfhardende klei

Nog nooit van zelfhardende klei gehoord? Dit is dé ideale kans om het te ontdekken! Het is een keramiekachtig deeg met een tamelijk glanzend uiterlijk en bovendien heel simpel om te maken en vormen mee te modelleren.

Deze zaken zal je nodig hebben:

- Een kop maïzena (Maïzena of andere)

- Twee koppen natriumbicarbonaat

- Een kop koud water

Om je mengeling te doen slagen, zijn de verhoudingen van belang. Verdubbel, verdrievoudig, verviervoudig gerust naar wens!

 

Zo maak je stap voor stap zelfhardende klei voor jouw adventsspiraal!

Stap 1: Meng de maïzena en het bicarbonaat in een steelpan.

Stap 2: Voeg de portie koud water toe en meng alles goed, op laag vuur.

Stap 3: Laat indikken tot een dikke pasta.

Stap 4: Komt het deeg los van de rand van je pan? Leg het vuur dan af en verplaats je kleimassa naar een kom (Zorg dat je je niet verbrandt hé!). Bedek de kom met een handdoek terwijl de klei afkoelt.

 

Vormen kneden en versieren maar!

Nu is het tijd om je zelfhardende klei te gaan modelleren. Rol een lange sliert waarmee je een spiraal kunt maken. Druk ook zo snel als mogelijk knikkers op de juiste plaats in de klei.

Deze verhardt aan de lucht, zonder te moeten bakken. De tijd die nodig is om volledig te drogen varieert. Factoren zoals weersomstandigheden en de dikte van de gemaakte voorwerpen spelen hierin een rol. Vergeet niet om je spiraal te draaien om beide kanten te laten drogen.

Je kan je werk ook in de oven laten drogen. Doe dit gedurende ongeveer 1 uur op 80°C. Let erop dat je klei niet bruin wordt! Ook hier moet je je kleispiraal halverwege de kooktijd omdraaien. Pas de temperatuur en tijd aan naargelang de kuren van jouw oven.

Om jouw zelfgemaakte adventsspiraal te versieren, kan je dezelfde stappen volgen als bij het zoutdeeg die ik hierboven voor je opsomde. Leg op het einde jouw favoriete knikkers op de spiraal.

Laat het aftellen naar Kerst maar beginnen!

 

 

3. Een adventskrans om van te smullen!

Zal jij kunnen weerstaan om niet voor tijd in één van de sterren van je eetbare krans te bijten? De leukste manier om af te tellen naar Kerstmis is toch wel die met een zelfgemaakte, eetbare adventskrans!

 

Deze zaken zal je nodig hebben:

- 350 g bloem

- 100 g boter

- 130 g suiker

- 2 eieren

- Kom om je mengsel in te kneden

- Stervormige deegvorm

- Bakborstel

- Deegroller

- Bakpapier

 

Zo maak je stap voor stap een eetbare adventskrans!

De voorbereiding:

Stap 1: Doe de bloem, suiker en boter in de kom en meng alles goed door elkaar. Voeg het eerste ei toe aan het mengsel.

Stap 2: Scheid het wit van de dooier van het tweede ei. Voeg de dooier toe en slechts de helft van het eiwit. Bewaar de rest van het eiwit voor later. Kneed je deeg goed door tot je een gladde massa zonder klonters bekomt.

Stap 3: Leg de deegbal in een bak die je met een laagje bloem bedekt. Dek de kom af met een handdoek en laat je deeg een uur rusten in de koelkast. Vervolgens zet je hem nog 15 minuten te rusten op kamertemperatuur.

Stap 4: Verdeel het deeg in twee delen en rol het met een deegroller uit op een vel bakpapier. Je laag deeg moet ongeveer 1 cm dik worden.

Stap 5: Snijd een cirkel met een doorsnede van 30 cm uit je deeg en maak daarin een tweede cirkel in het midden. De binnenranden van de cirkel druk je iets platter met je deegroller.

Stap 6: Rol ook de tweede bal deeg uit tot een dikte van 1 cm. Druk zoveel mogelijk sterren uit in verschillende groottes. Gebruik een knikker om de plaats aan te duiden waar je een knikker in zult leggen eens je adventskrans af is.  

Stap 7: Gebruik je bakborstel om de basis van de krans te bestrijken met het resterende eiwit. Leg nu ook je sterren rond en op de cirkel. Het eiwit dient hier eigenlijk als natuurlijke "lijm".

Stap 8: Bak je krans nu af op 170°C gedurende ongeveer 30 à 40 minuten. Je krans moet een goudbruine kleur krijgen. Haal hem daarna uit de oven en laat hem voldoende afkoelen.

Het enige wat je nu nog te doen staat is jouw adventskrans verder versieren, afhankelijk van hoe je hem wilt inzetten. Als je wilt smullen van je zelfgemaakte krans, dan versier je alles met eetbare ingrediënten natuurlijk! Een druppel eiwit is voldoende om de eetbare versieringen vast te maken.

Als enige niet-eetbare afwerking, plaats je nog je knikkers op je heerlijke adventskrans natuurlijk!

 

 

Ik wens je veel uren knutselplezier toe met deze DIY adventskransen en een prachtig eindejaar.
Stuur gerust jouw realisaties door via de facebookpagina van De Knikkerprins of stuur me een mail.

 

Eerst kleurrijke knikkers kopen voor jouw adventskrans?
Bekijk snel mijn webshop vol unieke, kleurrijke en fantasierijke knikkers!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »