Knikkerspel Ringer - de spelregels

Ringer, ook wel "Ring Taw" genoemd, wordt in Groot-Brittanië en Noord-Amerika aanzien als het klassieke knikkeren. Onder andere tijdens het bekende WK knikkeren in Tinsley Green wordt er gespeeld in een ring, zij het dan wel met enkele specifieke en strengere spelregels.

Voorbereiding:

Teken een cirkel van ongeveer 30 centimeter in het midden van een cirkel van ongeveer 3 meter. Elke speler legt een aantal kleine knikkers in de kleine ring zodat er minimaal 12 liggen. Leg deze knikkers in een kruisvorm.

Het spel:

Het doel is om, door te schieten met een bonk(knikker met een diameter van 22à25mm), de knikkers in de kleine ring te raken zodat zij uit de grote cirkel rollen. Maar de missie is pas geslaagd wanneer de bonk die je gebruikt hebt om te schieten in de grote ring blijft. Wanneer je hierin geslaagd bent mag je de knikkers die uit de ring zijn gerold bij je houden en nogmaals schieten met je bonk. Dit keer vanaf de plaats waar je bonk is blijven liggen.

Slaagde je er niet in om knikkers uit de ring te schieten? Dan neem je je bonk terug en is de volgende aan de beurt.

Slaagde je erin om knikkers uit de ring te schieten maar is ook je bonk uit de ring gegaan? Dan neem je je bonk terug en leg je de knikkers die verplaatst zijn terug in het midden. Nu is de volgende speler aan de beurt

Het spel eindigt wanneer er enkel nog één bonk in de ring ligt. De winnaar is diegene die het meeste knikkers uit het veld kon schieten.

 

In Nederland en België is het klassieke knikkeren meestal met een kuiltje in een rechthoekig speelveld, ook wel "knikkeren in het potje", "kuiltje schieten", "knikkerpotje vullen" of in het buitenland "puggy" genoemd. Dit zijn ook de regels die toegepast worden bij kampioenschappen zoals het NK Knikkeren.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »