Bijenbar met knikkers

Bijenbar met knikkers

Bijen zijn erg belangrijk! Ze zorgen niet alleen voor lekker zoete honing. Zonder bijen zijn er ook tal van andere producten die we moeten missen. Het is dus van groot belang dat we ze goed verzorgen; met een bijenbar bijvoorbeeld.

Waarom zijn bijen belangrijk?

Bijen zijn niet altijd even graag gezien. Heel wat mensen denken onmiddellijk aan de pijnlijke steek die ze kunnen geven, maar we kunnen ook niet zonder bijen! Want samen met andere insecten zijn de bezige bijtjes verantwoordelijk voor de bestuiving van 3/4 van de voedingsgewassen.

Met andere woorden zonder bijen kunnen we niet meer genieten van lekker fruit zoals kersen, frambozen of mango's maar ook vele groenten zoals tomaten, courgettes en paprika's zouden verleden tijd zijn zonder bijen. En uiteraard zonder bijen geen lekker zoete honing!

Het gaat bovendien al een tijdje minder goed met de bij, het is dus belangrijk dat we ze goed verzorgen. Dat kunnen we doen door bijenvriendelijke bloemen en planten te voorzien of door een bijenbar, ook wel bijenbar of bijenkroeg genoemd, te voorzien.

Bijen hebben water nodig voor het oplossen van de rijpe honing of de gekristalliseerde suiker die ze dan aan de larven, de toekomstige bijen dus, voeden. Echter bijen kunnen niet zwemmen en in diepe plassen verdrinken ze dus snel. Een bijenbar is hiervoor de oplossing.
 

Aan de slag

Voor een bijenbar neem je een diep bord of een platte schaal die je vult met knikkers die je eerst even hebt afgespoeld. Vervolgens giet je het bord vol met water tot juist onder de bovenste knikkers zodat de bijen nog op en tussen de bovenste knikkers kunnen kruipen in zo aan het water zuigen.

Het water mag vuil zijn, dit hebben ze precies liever want dan zitten er meer mineralen in.

Je kan ook iets van suiker toevoegen maar dit hoeft niet. Als je toch suiker toevoegt doe dan maximum een paar eetlepels per bord en warm het water eerst op zodat de suiker oplost. Nogmaals suiker toevoegen hoeft niet, in de natuur vinden ze normaal alleen water zonder suiker.

Het bord plaats je best in een hoekje uit de wind waar veel zon komt. Bijen houden van rustige plekjes waar niet veel beweging is van mensen. Een bijenbar kan je al plaatsen vanaf half februari, dan komen bij mooi weer de eerste bijen naar buiten en begint de koningin eitjes te leggen.

 

Tot slot nog even op een rij wat belangrijk is voor een goed bijenbad:

  • WARMTE: Plaats het bad op een zonnige plek, uit de wind
  • RUST: Plaats het bad op een rustige plek waar de bijen niet gestoord worden door mensen of dieren (en ook niet door een kabbelend fonteintje
  • VROEG IN HET VOORJAAR: De eerste bijen zoeken al vanaf februari een goed drinkplekje. Eenmaal ze een plekje gevonden hebben is de kans groot dat zij en de volgende generaties trouw blijven aan dit plekje.

 
Meer info over bijen en wat je kan doen vind je op www.weekvandebij.be

 
De bijenbar op de foto is gemaakt met de goedkope knikkers 'Iris - mix' maar je kan natuurlijk je eigen favoriete kleuren gebruiken. Het best gebruik je knikkers met een diameter van 14mm of 16mm.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »