Cuboro

Matthias Etter - cuboro

Het verhaal achter Cuboro begon bij de Zwitser Matthias Etter. Zijn visie: een knikkerbaan ontwerpen voor alle leeftijden. Dat lukt enkel als de knikkerbaan zowel jong als oud blijft uitdagen en stimuleren. Geen eenvoudige opdracht. Het resultaat mag echter gezien worden. Cuboro is echt een spel voor alle leeftijden: dankzij het ingenieuze knikkerbaansysteem wordt er beroep gedaan op de vaardigheden en inzichten eigen aan verschillende leeftijden.
  

Spelen met de knikkerbanen van Cuboro.

De Cuboro knikkerbaan ziet er op het eerste zicht eenvoudig uit, namelijk grote gemakkelijk stapelbare blokken, maar schijn bedriegt. De bouwstenen (kubussen van 5x5x5cm) bevatten zowel aan de bovenzijde gangen als gangen die dwars door de blokken lopen. Dat wil zeggen dat de knikkers meestal over de blokken lopen, maar bij sommigen er ook dwars doorheen kunnen. Zo kan je naast eenvoudige knikkerbanen, ook heel complexe knikkerbanen maken. Het creëren van een knikkerbaan wordt daardoor bijzonder uitdagend en fascinerend, want er zijn oneindig veel mogelijkheden. Van eenvoudige 2-dimensionele banen voor de kleintjes tot zeer gecompliceerde 3-dimensionele voor de groten. Je blijft ontdekken en spelen!
 

Educatief speelgoed

Cuboro heeft ook een degelijke educatieve basis. Zoals Mattias Etter voorzag doen de knikkerbanen spelenderwijs een beroep op:

  • Je motoriek
  • Je concentratievermogen
  • Je ruimtelijk inzicht
  • Je creativiteit
  • Je probleemoplossend denken.

Als je éénmaal een Cuboro-blok oppakt, kan je niet anders dan experimenteren. “Wat gebeurt er als ik de blokken zo en zo stapel” en “Hoe pas ik zo’n tunnelblok in mijn knikkerbaan in” zijn maar een aantal vragen die meteen naar boven komen. Daarom is dit spel perfect geschikt om zowel alleen of met meerdere samen te spelen.

In groep ontdek je ook de meerwaarde van Cuboro. Net omdat het zo’n beroep doet op je probleemoplossend denken, bevordert samen een knikkerbaan in elkaar steken het groepsgevoel en de onderlinge samenwerking. Niet voor niets wordt het zelfs gebruikt op bedrijfsevenementen of tijdens teambuilding-activiteiten!
  

Cuboro Cugolino: ook aandacht voor de allerkleinsten

Mattias ontwikkelde voor kinderen vanaf 3 jaar een aparte serie, omdat de knikkerbanen van de Cuboro serie pas echt geschikt zijn voor kinderen vanaf 5 jaar. Hij noemde deze Cuboro Cugolino.

Tip: Heb je toch geen zin om te wachten tot je kinderen 3 jaar zijn, geef ze al de grotere speelstukken, want deze zijn stapelbaar! Zorg er in dat geval wel voor dat je de knikkers apart houdt wegens kans op inslik-/verstikkingsgevaar en hou te allen tijde een oogje in het zeil.

Dankzij de gekleurde blokken in diverse vormen prikkelt de Cuboro Cugolino serie de kleintjes, waardoor ze automatisch beginnen spelen. Omdat de speelstukken van Cugolino perfect op de blokken van Cuboro aansluiten kan je ze later blijven gebruiken. Zo groeit je verzameling met je mee en hoef je nooit blokken weg te doen. Na verloop van tijd groeien je knikkerbanen mee met je verzameling en worden ook zij steeds groter!
  

Duurzaam speelgoed van Zwitserse kwaliteit

De houten knikkerbanen van Cuboro en van Cuboro Cugolino zijn naast duurzaam/ecologisch ook Zwitserse kwaliteitsproducten. Het beukenhout draagt het FSC-label. Dat wil zeggen dat het hout uitsluitend komt uit Zwitserland en wordt verwerkt in de regio Emmental/Oberaargau. Bekijk dit filmpje over de productie van de knikkerbaan-blokken.

Cuboro staat ook voor een nauwkeurige afwerking, waardoor de blokken altijd mooi op elkaar aansluiten. Cruciaal voor het bouwen van mooie knikkerbanen. Daarnaast garandeert de hoge kwaliteitsstandaard van dit natuurproduct een lange levensduur: Cuboro is een spel dat je doorgeeft aan de generaties na jou. Goed voor vele jaren speelplezier en goed voor mens en milieu!
  

Gezelschapspel

Om het plezier van knikkerbanen nog meer te verspreiden, ontwierp Cuboro zelfs een spel gebaseerd op knikkerbanen: Tricky Ways. Zoals bij alle Cuboro producten zijn er meerdere manieren om er mee te spelen. Je kan het spel beperken tot het oppervlak, wat je best doet bij jongere spelers. Zijn de spelers al wat ouder, kan je ook in de diepte gaan en zo een beroep doen op ieders ruimtelijk inzicht. Je zal niet snel meer horen dat knikkerbanen enkel voor kinderen zijn!.
Lees hier een (Duitstalige) bespreking van het spel.
  

Speeltips

Het merk Cuboro beschikt over een eigen YouTube-kanaal met veel video’s. Ideaal om inspiratie op te doen om meer spelplezier te halen uit je knikkerbanen.
Voor meer ideeën en ontwerpen kan je ook terecht in het online ontwerpprogramma. Surf naar www.cuboro-webkit.ch, daar vind je een interactief programma om virtuele cuboro knikkerbanen te bouwen en te testen. Je vindt er ook tal van banen die anderen gebouwd hebben.

 

Door een Cuboro-hype in Japan ondervindt de toelevering van Cuboro ernstige hinder. De producten worden druppelsgewijs opnieuw aangeleverd. Ook in 2018 zal de toelevering nog moeilijk verlopen en zullen de meeste sets slechts in beperkte mate beschikbaar zijn. Aarzel niet ons te contacteren indien je vragen hebt of specifiek op zoek bent naar een product.

Geen producten gevonden...

Omwille van verstikkingsgevaar zijn knikkers met een diameter van 35mm of kleiner niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »