Blog over De Knikkerprins, de klanten en de wondere wereld van knikkers

15 knikkerspelletjes om te (her)ontdekken!

15 knikkerspelletjes om te (her)ontdekken! Knikkerspelletjes, een thema waar ik met plezier een volledig artikel aan wijd!

Tot op vandaag is de precieze oorsprong van knikkers eigenlijk onbekend. Er werden kleiknikkers van wellicht 5000 jaar oud gevonden in Egyptische graven en mensen in het Oude Griekenland speelden al het spelletje Troppa, waarbij het doel was om zoveel mogelijk kleine ronde voorwerpen in een gat te gooien. De Romeinen wierpen dan weer (hazel)noten in een vaas of dobbelbeker tijdens een spelletje Orca.

Knikkerspel Ringer - de spelregels

Ringer, ook wel "Ring Taw" genoemd, wordt in Groot-Brittannië en Noord-Amerika ook wel het klassieke knikkeren genoemd. Deze manier van knikkeren wordt gespeeld in een ring bij onder andere het bekende WK knikkeren in Tinsley Green. Deze manier van knikkeren heeft een aantal specifieke en strenge spelregels. Benieuwd hoe dit spel precies in elkaar zit? Lees dan verder!

Knikkeren in het potje, de spelregels

Knikkeren in het potje, de spelregels Knikkeren is één van de oudste spelen die er bestaan en was al bekend in de oudheid! Er bestaan dan ook honderden soorten spelletjes met knikkers. Elke streek, zoniet elk dorp en elke school heeft eigen spelregels en varianten. De vraag: "wat zijn de spelregels om te knikkeren?" is dus niet zo simpel te beantwoorden. Toch probeer ik vandaag deze vraag te beantwoorden.

Het klassieke knikkeren, wat wij ook wel knikkeren noemen, gebeurt in Nederland en België meestal
met een kuiltje in een rechthoekig speelveld, ook wel "knikkeren in het potje", "kuiltje schieten",
"knikkerpotje vullen" of in het buitenland "puggy" genoemd. De regels waar we het nu over gaan
hebben worden ook wel gebruikt bij de kampioenschappen bij het NK Knikkeren.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »