Knikkerbaan in de klas... Een GO?

 • Geplaatst op
 • Door Meester Nick
 • Geplaatst in knikkerbaan
Knikkerbaan in de klas... Een GO?

Natuurlijk een dikke go! Als kleuterleider kan ik aan het spel met een knikkerbaan heel wat ontwikkelingsdoelen koppelen. De kleuters kunnen tijdens het spel immers heel wat inzichten verwerven dit zelfstandig maar ook door impulsen van de kleuterleider.

Een verrassing voor de klas van meester Nick!

Sinds jaar en dag heb ik een plastiek knikkerbaan in de klas. En eigenlijk vinden de kids deze wel erg leuk! Ik was dus aangenaam verrast dat ik op vraag van De Knikkerprins een houten knikkerbaan mocht uittesten.  De knikkerprins koos voor mij een baan van KADEN uit.

Bij aankomst van de knikkerbaan in de klas, was het feest! De knikkerbaan kwam in een grote doos, daarin nog eens mooi verpakt. De kleuters waren heel enthousiast en wilden dan ook direct met het nieuwe speelgoed aan de slag.

 

De eerste kennismaking met de houten knikkerbaan

De eerste malen dat de kleuters ermee gingen spelen liet ik ze redelijk vrij, zodat ik kon observeren welke handelingen ze ermee gingen uitvoeren. Doordat het allemaal individuele blokken zijn moeten de kleuters zelf een parcours maken, iets wat bij een plastieken baan veel beperkter is. Bij deze houten knikkerbaan moeten de kleuters dus veel meer hun eigen creativiteit laten spreken. Het vergt ook heel wat vaardigheid van de kinderen. De blokken moeten goed tegen elkaar liggen of de knikker kan niet rollen.

De kleuters hadden heel veel plezier met het maken van een baan en nadien de knikker zo ver mogelijk te laten rollen en stopte de bal met rollen dan gingen ze verder met hun vinger.

 

Naar een hoger niveau

Na een tijdje ging ik er regelmatig eens bijzitten om impulsen te geven. Zo liet ik hun zien dat ze ook vanuit de hoogte kunnen werken, of ook blokken op elkaar kunnen zetten om zo een tunnel te maken. Ik gaf deze impulsen aangezien ze steeds plat bleven werken.

Wat erg handig is, is de houten opbergdoos deze kun je gemakkelijk gebruiken om in de hoogte te gaan werken.

Eens ze dit doorhadden konden ze al meer eenvoudige banen maken. Bij bezoek van de 3de kleuterklas merkte ik op dat deze kleuters er wel vaardiger mee waren. En al sneller tot een knikkerbaan kwamen.

Hoe vaker we met de knikkerbaan van KADEN aan de slag gingen hoe meer andere dingen we er gingen mee doen. Zo maakten we een heus blaasrace parcours. Hierbij maakte we 2 dezelfde banen. Hierop legde we dan een knikker en zo mochten 2 kleuters tegen elkaar met een rietje de knikker verder blazen richting de finish. Een echte topper!

Het opruimen van de knikkerbaan is ook steeds een feest. De kleuters waren steeds erg geboeid om al de blokken in de doos te krijgen. Een echte puzzel! En die puzzel hebben ze helaas nooit kunnen maken (al de onderdelen in de opbergdoos), dat zal een uitdaging voor de meester worden!

 

Het besluit van meester Nick:

Voordelen van de KADEN knikkerbaan

- Duurzaam

- Kwaliteit

- Je kan zowel in 2D als in 3D werken

- Handige opbergdoos

- Ruimte voor creativiteit

Nadelen van de KADEN knikkerbaan

- Niet goedkoop

- Blokken verschuiven gemakkelijk (wat wel eens voor ruzie zorgt als er een blok verschuift)

 

De knikkerbanen van KADEN zijn er in 3 versies:

 • SMALL (Deze set werd getest door de klas van meester Nick)
  Deze bouwset is bestemd voor knikkers met een diameter van 26mm. De basisgroote van de blokken meet 6 op 6 cm.  
  Door de grootte van de knikkers is deze versie niet bestemd voor kinderen onder de 3 jaar. 
 • MEDIUM, Deze bouwset is bestemd voor knikkers met een diameter van 46mm. De basisgroote van de blokken meet 9 op 9 cm. 
  Door de grootte van deze blokken en knikkers wordt deze set vaak gebruikt in scholen, kinderopvang, wachtruimtes,... 
 • XL, Deze bouwset is bestemd voor knikkers met een diameter van 63mm. De basisgroote van de blokken meet 12 op 12 cm. 
  De XL bouwpakketten of gemonteerde knikkerbanen zijn ideaal voor scholen, kinderdagverblijven, openbare ruimtes, speelhoeken in winkels,... Deze zijn enkel verkrijgbaar op bestelling (levertermijn 6 à 8 weken)

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »