Spelen met knikkers

Knikkeren is één van de oudste spelen die er bestaan en was al bekend in de oudheid! Er bestaan dan ook honderden soorten spelletjes met knikkers. Elke streek, zoniet elk dorp en elke school heeft zijn eigen spelregels en varianten. De vraag: "wat zijn de spelregels om te knikkeren?" is dus niet zo simpel te beantwoorden.

In Nederland en België is het klassieke knikkeren meestal met een kuiltje in een rechthoekig speelveld, ook wel "knikkeren in het potje", "kuiltje schieten", "knikkerpotje vullen" of in het buitenland "puggy" genoemd. Dit zijn ook de regels die toegepast worden bij kampioenschappen zoals het NK Knikkeren.

In Groot-Brittanië en de Verenigde Staten wordt er meer gespeeld in een grote cirkel zonder kuiltje. Dit spel, bekend als "Ring Taw" of "Ringer", wordt daar aanzien als het klassieke knikkerspel. 

Maar er zijn nog vele andere knikkerspelletjes. De Knikkerprins verzamelde de meest bekende en lijstte ze hieronder op. Ken je zelf nog een spel of een variant die hier niet mag ontbreken? Stuur De Knikkerprins een berichtje zodat het hier kan worden toegevoegd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »